Blue-T Kids

Kelab Sahabat Ana Muslim, Sayang Muslim & Blue-T Kids
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  

Share | 
 

 KATA2 HIKMAH....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
HinaTa
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 1861
Age : 19
Registration date : 21/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 4:07 am

aku xtau plak..huhu
Back to top Go down
View user profile
syikin
Geng Blue-T Kids
Geng Blue-T Kids


Number of posts : 111
Age : 19
Registration date : 18/02/2009

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 4:19 am

aq pon bru thu..
kakak aq yg bg..
Back to top Go down
View user profile
HinaTa
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 1861
Age : 19
Registration date : 21/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 5:25 am

ohh...aku pun same
Back to top Go down
View user profile
_MeItAnTeI_h@R33z_
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 4766
Age : 20
Localisation : Bandar Sri Putra, Bangi, Selangor
Registration date : 17/07/2007

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 6:32 am

salam sahabat2ku.pernahkah kita fikirkan dosa2 kita?maksiat yg dilakukan?laranganNYA yg kita lakukan?suruhanNYA yg kita tinggalkan?begitu mudah kita melupakannya kan..tapi siapakah kita..kita hanyalah hamba..hamba yg sgt dhaif dan hina..kejadian kita dari setitis air mani yg tak bernilai..tapi Dia izinkan kita hidup didunia ciptaanNYA..begitu besar ni'mat yg kita kecapi sekarang..lebih2 lagi dengan hidup kita dlm iman dan islam...sahabat2ku, renungkanlah kelemahan kita, keburukan kita..jgn kita tangisinya, tapi jadikan ia satu batu loncatan untuk kita menjadi hamba2NYA yg bersyukur..Kita takkan ada didunia ini tanpa kehendakNYA..Maka perbanyakkanlah berzikir kpdNYA..Kita tidak tahu ajal kita, maka berwaspadalah setiap saat agar kita tak tersalah jalan..ingatlah, kita adalah hambaNYA.
Back to top Go down
View user profile http://www.liriknasyid.com
syikin
Geng Blue-T Kids
Geng Blue-T Kids


Number of posts : 111
Age : 19
Registration date : 18/02/2009

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 7:05 am

huhuhu..
sdey nyer..
insaf dah...
Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 8:05 pm

bgus2x....

huurrmmm.... Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
syikin
Geng Blue-T Kids
Geng Blue-T Kids


Number of posts : 111
Age : 19
Registration date : 18/02/2009

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Feb 20, 2009 9:22 pm

btol3..
Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
HinaTa
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 1861
Age : 19
Registration date : 21/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Feb 28, 2009 5:39 am

btul tu...ehh..
ade kate2 hikmah lagi x?
buat semua yg dh bg kate2 hikmah tu..terima kasih ehh..
Back to top Go down
View user profile
HinaTa
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 1861
Age : 19
Registration date : 21/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Feb 28, 2009 6:48 am

^happyalways^ wrote:
Yahoo is shutting down on february 30th.They want to get rid of free messenger. If you delete this and don't pass it on, your name will be deleted. A lot of people have already been deleted. Right click on the group name of your buddy list and click send

(yeker?)

ko tgk ni..mane de february sampai 30 ari bulan..menipu la...
Back to top Go down
View user profile
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Feb 28, 2009 7:30 am

QuiTe QUeeNie wrote:
^happyalways^ wrote:
Yahoo is shutting down on february 30th.They want to get rid of free messenger. If you delete this and don't pass it on, your name will be deleted. A lot of people have already been deleted. Right click on the group name of your buddy list and click send

(yeker?)

ko tgk ni..mane de february sampai 30 ari bulan..menipu la...

haah...mmg la....
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Feb 28, 2009 8:11 am

Tanpa sebuah persefahaman, tidak mungkin istana yang dibina menemui kebahagiaan sebagaimana diharapkan.Biar berjuta halangan merentangi namun jika tersurat kasih dan sayang dua insan berkenaan, pasti ia menemukan ketulusan yang abadi.Dalam melayari rumah tangga berdua, pasti banyak onak terpaksa dilalui. Hanya mereka yang kuat, tabah dan mampu mendepani segalanya bakal menjulang kebahagiaan.Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr Fadzilah Kamsah memberi 63 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumah tangga.

1. Doa yang berterusan.

2. Patuh ajaran agama.

3. Murah dengan pujian.

4. Murah dengan khidmat.

5. Murah dengan belaian kasih sayang.

6.. Murah dengan sentuhan.

7. Mencari kebaikan pasangan.

8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.

9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.

10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.

11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.

12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.

13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/berpisah sementara.

14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.

15. Tolak-ansur.

16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.

17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.

18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.

19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.

20. Sanggup berkorban buat pasangan.

21. Menghormati pasangan.

22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.

23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.

24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.

25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.

26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.

27. Meletakkan hak kepada pasangan.

28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.

29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.

30. Mengawal marah. Buat perjanjian.

31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.

32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.

33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.

34. Memahami peranan ‘pasangan’.

35. Hubungan perasaan sesama pasangan.

36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.

37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.

38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.

39. Tujuh kali puji dan satu teguran.

40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.

41. Banyakkan bergurau dan bermesra.

42. Sentiasa berterus terang.

43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.

44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.

45. Elakkan salah pasangan.

46. Cari titik pertemuan.

47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.

48. Lebih banyak memberi daripada menerima.

49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.

50. Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.

51. Seimbangkan hubungan dari segi:(a) Mental, pendidikan dan ilmu(b) Emosi(c) Fizikal dan ekonomi(d) Sosial(e) Spiritual

52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).

53. Tidak terlalu mengongkong.

54. Tidak bertindak bersendirian.

55. Memberi peluang untuk berbeza:(a) Pendapat atau pandangan(b) Hobi(c) Kegemaran(d) Makanan(e) Cita rasa(f) Warna pilihan dan pelbagai

56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.

57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.

58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).

59. Tidak meminta yang bukan-bukan.

60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.

61. Mencari kelainan dan perubahan positif.

62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.

63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan.Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan.Kita tidak tahu.Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya,mungkin kita akan tahu.
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Tue Mar 03, 2009 8:42 am

PEMBERITAHUAN!!! salah seorng guru bahasa inggeris sahabat saya menyatakn bhw penggunaan p'kataan "good luck" sebenarnya tidak b'sesuaian bg kita sbg umat islam.. hal ini kerana apabila kita menggunaknnya seolah2 kitam'mprcayai "luck" @ "tuah" dan bukannya kekuasaan serta qada' n qadar Allah!! astaghfirullah.. jadi guru kwn saya menyarnkn p'kataan "good luck" digantikn penggunaanya dgn "all the best" @ yg lebih afdhal "may Allah bless you".. oleh itu saya menyeru kpd semua sebar2knlah perkara ini..semoga kita dpt menghindarkn diri kita dan seluruh saudara semuslim kita dr melakukn p'buatan syirik..tanpa kita sedari na'uzubillahi min zalik... (makluman drpd hAmBa ALLAH) hmm.. prhatiknlah, nk exam ni bpe rmai yg sebut natang ni.

SEKADAR PERINGATAN UNTUK SEMUA UMAT ISLAM.... Ilmu utk dikongsibersama : Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawiciter tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranya tentang babmemberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum"dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh"waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh" Beri salam -assalamualaikum" Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hiwabarakatuh" Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklahkita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada Anis ye" contoh lerr.. Bukannya : "Kirim salam kat Anis ye" Dan bukannya " Kirim salammaut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!Semoga ada manfaat. Subject: "Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"Maksud singkatan " Akum" Assalamualaikum Untuk renungan bersama :Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan"Akum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataanAssalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti denganperkataan "Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.Sesamalah kita memberitahu member2 yang selalu sangat gunashortform Akum dalam sms ataupun email. Perkataan AKUM adalahgelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudiyang bermaksud BINATANG dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatandaripada perkataan Avde Kokhavim U Mazzalot yang bermaksudHAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG2 SESAT. Mulai sekarang jika adaorang hantar shortform "Akum", kita ingatkan dia guna "Salam"kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga adamanfaatnya. JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN , FORWARD LAH CERITA KEPADATEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKANABADI JIKA DIAMALKAN.

""♥.. "Kenapa saya
baru tau maksud perkataan "BYE"...
SubhanAllah!!! Perkataan "BYE"
bermaksud jarum sulit org Kristian... Di dlm
bahasa Arab b'maksud "fihafzil baba".
Manakala dlm bahasa Malaysia b'maksud
di Bawah Naungan Pope(paderi).
Jadi
foward dan sebarkan kepada semua shbt2
anda.
Semoga Allah memberi rahmat kpd
kita dan org Islam yang lain.

assalamualaikum warahmatulallah hiwabarakatuh

di Universiti Putra Malaysia.

Itulah satu-satunya Universiti yang
ada gereja.
Gereja ini antara yang
aktif untuk memurtadkan orang Islam.
kalau ada saudara kita terminum 'Holy
Water'.
Sebenarnya air ini dibuat di Vatican
City.
Dijampi oleh paderi
termasuk Pope John Paul yang jemput
Perdana Menteri kita dulu! .
Kalau terminum, cari air kolah dari 3
masjid.
Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3
qul 1x, dan selawat.
Ambil sebahagian
buat minum dan sebahagian buat mandi.
InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat
diselamatkan.insyaAllah.
tolong fowardkan ... demi islam... demi
agama yang tercinta...insyaallah...
forwardkan mesej ini..""

kenape kita tido di masjid, tapi tatkala Khutbah telah tamat kita terus terjaga? Kenape terlalu susah utk berkata ttg Allah..tapi terlalu senang utk berbicara ttg sex....Kenape kita terlalu bosan (malas) utk membaca al-Quran..tapi terlalu senang membaca majalah playboy (lucah)?? Mengapa terlalu mudah utk kita memadam mesej berkenaan Islam..kemudian kita menyebarkan (forward) mesej yg nakal (mesej kurg elok)??.. Kenape masjid2 makin kurang jamaahnya, sedangkan bar2 dan kelab2 malam semakin ramai pengunjungnya?? Fikirkanlah ttg nya.. Adakah anda akan sebarkan (forward) mesej ini atau memadamkannya (delete) ? Ingatlah yang Allah sentiasa memerhatikan mu, jika anda cintakan Allah maka semestinya anda akan menghantarkan mesej ini kepada semua yg berada dlm senarai anda...

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM.ALLAH HUMMA INNI AS ALUQA TAHHDIYBIHAL QALBI WATAJMU BIHAL SYAMLI WATATDHUBIHAL FITNATI ANNI" ini doa NABI MUHAMMAD S.W.A.kirimpada 5 teman,insyaAllah 2 hari kemudian,anda akan mendengar khabar baik dengan mendapat kebahagiaan.Tapi jika anda tidak menyebarkan,maka anda mendapat musibah besar...."DEMI ALLAH..!!!!sebar-sebarkanlah

KEMATIAN PELUKIS DENMARK YANG MELUKIS KARIKATUR RASULULLAH S.A.W kita yg tercinta.. Tlg sebar2kan kpd sumer yg beragama Islam mahupun bkan.. The artist who drew the pictures of the Prophet Mohammed (S.A.W) has died in afire. He was burned alive. Denmark governmen t is hiding the news from the public and everyone has to know. Plz spread this... . (Its the price one must pay 4 the insult of Allah's Prophet) Forward this to as many people as you can... Are you going to forward this or delete it? Just remember Allah is watching you if you love Allah then send this to everyone on your list because you have open this
Semoga berguna untuk kita semua OK. ^_^ Orang Yang Tidak Melakukan Solat: Subuh: Dijauhkan cahaya muka yang bersinar.. Dzuhur: Tidak diberikan berkat dalam rezekinya.. Asar: Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan.. Maghrib: Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya. Isya': Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya.. Sekarang anda mempunyai 2 pilihan: 1) Biarkan dalam offline msg anda. 2) Forward ke sejumlah orang yang anda kenal dan Insya- Allah , ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda forward. (Forwardkan Untuk Rakan - Rakan Muslim Anda Sebagai Tanda Sahabatnya Sedang Mengingatinya) Insya Allah
Denmark is Losing : Great news Hope you all know about the Denmark newspaper who made fun upon our loving Prophet and till now they never regret… let us make them regret For all time…The Denmark ambassador, prime minister and Denmark channel they all try to do something just to stop the boycott made by Muslims last month, by which their losses has reached to 2 billion Euro. If we continue to boycott Denmark products after 7 months it could reach around 40 billion Euro's destruction. Believers do not let this message stop in your PC. Please copy this text and forward this text to as many Muslims as possible.... . I ask u, as Muslims... Can't u spare 15 minutes in order to spread this message among Muslims ...ASAP? REMEMBER THE PROPHET (SAW) MIGHT ASK YOU ON THE DAY HEREAFTER.
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Wed Mar 04, 2009 7:42 am

Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.
Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).
Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.
Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.
Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.
Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal
kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat.
Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.
Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.
Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa
kerana mati boleh datang bila-bila masa.
Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
Jangan mengumpat sesama rakan taulan,
Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.
Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.
Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.
Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
Jangan banyak ketawa,
Nanti mati jiwa.
Jangan biasakan berbohong,
kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.
Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan.
Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.
Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.
ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.
Jangan biarkan SAJE mesej ni.
Hantarkan kepada semua saudara Islam yang anda kenal !!
Wasalam
------------------------------------
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Wed Mar 04, 2009 7:53 am

See if you can read the following paragraph.

Only great minds can read this.

This is weird, but interesting!

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg.. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it..Cool
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Rasullullah SAW pernah menangis kerana...   Wed Mar 04, 2009 7:54 am

Rasullullah SAW pernah menangis kerana perempuan.Sabda beliau:Aku melihat ke dalam neraka kebanyakan adalah kaum wanita yang disebabkan kerana jarang taat kepada Allah dan Rasulnya serta suami mereka dan kerana banyak bersolek untuk mempamerkan kecantikan.



Sabda Rasullullah yang bermaksud:Aku menangis sewaktu aku di Isra'kan keatas langit,aku melihat para wanita umatku tangah diseksa didalam neraka.Aku melihat 10 macam seksaan iaitu:



1)Orang perempuan yang digantung dengan rambutnya daripada dilihat oleh lelaki lain.

2)Orang perempuan yang digantung dengan lidahnya kerana suka menyakiti hati suaminya dengan kata-katanya

3)Orang perempuan yang digantung dengan buah dadanya kerana menyusui anak orang lain dengan tidak mendapat izin suaminya.

4)Orang perempuan yang diikat kakinya kerana keluar rumah tanpa mendapat izin suaminya terlebih dahulu dan tidak mandi hadas bagi membersihkan dirinya setelah habis haid atau nifas.

5)Orang perempuan yang memakan badannya sendiri kerana berhias untuk dilihat oleh lelaki lain dan mereka yang suka membicarakan tentang keaiban orang lain.

6)Orang perempuan yang memotong buah dadanya sendiri dengan gunting dari neraka kerana memasyhurkan dirinya dikalangan orang ramai dan bermaksud supaya orang yang melihat akan tertarik kepadanya dengan sebab perhiasan yang dia pakai.

7)Orang perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun-ubunnya dan dibelit dengan beberapa ekor ular dan kala jengking dan dia boleh solat dan berpuasa tetapi dia tidak mahu mengambil wuduk dan tidak mahu mengerjakan solat dserta tidak mahu mandi junub.

8)Orang perempuan yang kepalanya seperti kepala khinzir dan badan seperti keldai kerana suka mengadu domba dan sangat suka berdusta.

9)Orang perempuan yang berbentuk seperi anjing kerana dia itu ahli fitnah dan suka marah akan suaminya.

10)Orang perempuan yang menyerupai anjing,api masuk ke dalam mulutnya serta keluar dari duburnya kerana suka mengungkit-ungkit pemberiannya,iri hati,dengki dan tidak taaat kepada suaminya.



Sekiranya seorang perempuanitu benar-benar menjalani kehidupan yang ditetapkan oleh Islam,maka syurgalah tempatnya.Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan wanita solehah...
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: when u were 15   Wed Mar 04, 2009 7:57 am

When u were 15,
your mom came home from work,looking for a hug.
You thanked her by having your bedroom door locked.

When you were 16,
she taught you how to drive her car.
You thanked her by taking it every chance you could.

When you were 17,
she was expecting an important call.
You thanked her by being on the phone all night.

When you were 18,
she cried at your high school graduation.
You thanked her by staying out partying until dawn.

When you were 19,
she paid for your college tuition, drove you to campus carried your bags.
You thanked her by saying good-bye outside the dorm so you wouldn't be embarrassed in front of your friends.

When you were 25,
she helped to pay for your wedding, and she cried and told you how deeply she loved you.
You thanked her by moving halfway across the country.

When you were 50,
she fell ill and needed you to take care of her. You thanked her by reading about the burden parents become to their children.

And then, one day, she quietly died.
And everything you never did came crashing
down like thunder on YOUR HEART.

If you love your MOM, repost this now with the title of when u were 15
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Wed Mar 04, 2009 7:59 am

Imam Ghazali = ' Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = ' Orang tua '
Murid 2 = ' Guru '
Murid 3 = ' Teman '
Murid 4 = ' Kaum kerabat '
Imam Ghazali = ' Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI . Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ' Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Negeri Cina '
Murid 2 = ' Bulan '
Murid 3 = ' Matahari '
Murid 4 = ' Bintang-bintang '
Iman Ghazali = ' Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama'.

Iman Ghazali = ' Apa yang paling besar didunia ini ?'
Murid 1 = ' Gunung '
Murid 2 = ' Matahari '
Murid 3 = ' Bumi '
Imam Ghazali = ' Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.'

IMAM GHAZALI' Apa yang paling berat didunia? '
Murid 1 = ' Baja '
Murid 2 = ' Besi '
Murid 3 = ' Gajah '
Imam Ghazali = ' Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.'

Imam Ghazali = ' Apa yang paling ringan di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Kapas'
Murid 2 = ' Angin '
Murid 3 = ' Debu '
Murid 4 = ' Daun-daun'
Imam Ghazali = ' Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat '

Imam Ghazali = ' Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? '
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ' Pedang '
Imam Ghazali = ' Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri '

'sampaikanlah walau satu ayat'
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
alifmimyanun
Sahabat Blue-T Kids
Sahabat Blue-T Kids


Number of posts : 35
Age : 33
Localisation : bumikupijaklangitkujunjungt
Registration date : 31/12/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Tue Mar 10, 2009 10:08 am

pantun

Ke teluk sudah ke siam sudah
Ke Mekah saje saye belum
Ku peluk sudah ku cium sudah
Nikah saje saye belum

kah kah.
Back to top Go down
View user profile http://akutakmaujadidewasa.blogspot.com
NUR @FIQaH
Best Fren Blue-T Kids
Best Fren Blue-T Kids


Number of posts : 898
Age : 20
Localisation : taman lembah maju
Registration date : 08/03/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Thu Mar 12, 2009 1:14 am

alifmimyanun wrote:
pantun

Ke teluk sudah ke siam sudah
Ke Mekah saje saye belum
Ku peluk sudah ku cium sudah
Nikah saje saye belum

kah kah.

ceh wat per nk tulis....

ateh ika guna konyer fresbo tau utk forum ja ika guna
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/ikkina
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Mar 13, 2009 9:44 am

oohh....ok2x...

haha....lum nikah..nikah la...haha...
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
_MeItAnTeI_h@R33z_
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 4766
Age : 20
Localisation : Bandar Sri Putra, Bangi, Selangor
Registration date : 17/07/2007

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Fri Mar 13, 2009 11:21 pm

alifmimyanun wrote:
pantun

Ke teluk sudah ke siam sudah
Ke Mekah saje saye belum
Ku peluk sudah ku cium sudah
Nikah saje saye belum

kah kah.

ini bkn kata2 hikmah pon..
wahah
Back to top Go down
View user profile http://www.liriknasyid.com
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Mar 14, 2009 12:52 am

ahaha....haah...mmg3x....
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
syikin
Geng Blue-T Kids
Geng Blue-T Kids


Number of posts : 111
Age : 19
Registration date : 18/02/2009

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Mar 14, 2009 2:24 am

btol3..
Back to top Go down
View user profile
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Mar 14, 2009 3:09 am

Jgn skip utk bace nieh...Message sebarkan kalu sayang pada islam>BAHAYANYA KARTUN POKEMONPOKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya??? POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi,>CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemah(nauzubillah) ...... jadi.... tolonglah SEBARKAN kepada rakan2 chat korang semua......> Protect Our Population Of Islam.... sumer org yg ade yahoo messenger (ym), tolong jangan add org yg id die macam ni: anamuslim_cute_ 97@yahoo. com die cuba nak murtadkan org Islam. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!!! (kalau rase sayang ngan org Islam la!!!!!!. kalau tak sayang, x payah forward!!!)
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
mika_eclipse
Member Kamcing Blue-T Kids
Member Kamcing Blue-T Kids


Number of posts : 2236
Age : 22
Registration date : 23/09/2008

PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Sat Mar 14, 2009 3:34 am

Kalau anda pikir anda masih islam
bacalah...kalau
tidak......Allah saja yang tahu...
Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca
ini....
kalau lebih dua
minit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)


Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha
Pengasih...


Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang
1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata and
membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas
mendengar amaran
lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah
itu
utk
menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih
kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk
Pak
Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak
Iman, saya dah
halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Iman
mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan
meninggalkan
jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn
cerita di atas.
selain
terhibur anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia
Islam hanya
20 yg
betul-betul
beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan
ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya
membawa
mesin-gun.. dia tak
kata
pun
nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru
kena ugut
terus
lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang
jumaat
lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja..
tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org
kampung.. ada
tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa
yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dsalam
al Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya
sementara, akhirat
adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau
girlfriend
berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup
masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang
berunsur
agama


Lawak kan ???/ Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi
yg
paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni
akan
sampaikan kat
orang
lain... berapa orang yang akan buka email ni
untuk
luangkan masa
membaca? berapa banyak????
wallahuaallam
Back to top Go down
View user profile http://www.crunchyroll.com/user/nueike
Sponsored content




PostSubject: Re: KATA2 HIKMAH....   Today at 1:44 am

Back to top Go down
 
KATA2 HIKMAH....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 11 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Blue-T Kids :: Ana Muslim :: Sahabat Ana Muslim-
Jump to: